1998.04.17 – Abdi İpekçi Spor Salonu, Istanbul, Turkey

Date: 17th April 1998
Event: The Prodigy Concert – The Fat Of The Land Tour
Venue: Abdi İpekçi Spor Salonu
City: Istanbul
Country: Turkey
Support: DJ Peter Thomas

Tracklist:
n/a

Extra info:
The date on the advert is wrong.

The Prodigy played at 21:30
Tickets’ prices: field TL7,5 million, tribunes TL6 million, VIP box TL12 million.

Review by sabah.com.tr (turkish):
Dans müziğinin en sıradışı, en radikal grubu İstanbul’daydı. Yaptıkları müzikte sınır tanımayan Prodigy, 7 bin kişiyi 1.5 saat boyunca durmaksızın dans ettirdi.
GÜNEY ÖZTÜRK-EMRE ERGÜL
Tarih 17 Nisan, Cuma günü… 140 bin watt’lık ses düzeni… 300 bin watt’lık ışık sistemi… 7 bin seyirci… Abdi İpekçi Spor Salonu’nda 3 gün içinde kurulan çok özel sahne…
Tüm bu özel görüntülerin altında dünyanın en sıradışı grubu Prodigy İstanbul’a geldi. Production Department’ın girişimleriyle, Abdi İpekçi’de seyircilere rave dans müziği keyfi tattıran Prodigy, inanılmaz bir 1.5 saatlik konser verdi. Bu konserin büyük bir özelliği vardı: Türkiye’de disko ya da bar dışında yapılan ilk tekno-rave konseriydi Prodigy’nin konseri. Bazı izleyicilerin bir rave grubunun izleyicileri konser ortamında nasıl eğlendirecekleri konuunda şüpheleri vardı ancak oldukça profesyonel olan “rave”in 4 atlısı bir müzisyen için en zor olan şeyi başardı ve konser boyunca seyirciyi hep ayakta tuttu, tempoyu bir an olsun düşürmedi. 1.5 saatlik konserin sonunda yalnızca bir kez bis yapan grubun konseri sona erdirmesi bazılarını sinirlendirdi, “yuh” sesleri yükseldi ancak bir rave grubundan salon konseri ortamında daha fazla bir şey beklenmesi de zor olduğunu bilen seyirci konser sonrası olaysız dağıldı.
Konser ortamı verdiği paranın hak ettiğini görmek isteyen izleyeciyi tatmin edecek şekildeydi: Sahne ışıklandırması muazzam, ses düzeni mükemmele yakındı. Tribündekiler de düşünülmüş ve sahnenin yanlarına iki büyük ekran yerleştirilmişti. Kısacası MTV, MCM’de izledikleri kaset ve CD’den dinledikleri Prodigy’i izlemeye gelmeyen Türk Prodigy’ciler tarihi bir hata yaptılar.
Underground kültüründen olduğu kadar sosyete ve müzik dünyasından da tanıdık simaların birleştiği Abdi İpekçi’de Prodigy, İnönü Stadı’ndaki Metallica konserinden bu yana ilk kez bu kadar çok Türk undergroud dinleyicisini bir araya toplamıştı.
Asıl şovmen Flint değildi
Liam Howlett, Keith Palmer, Leeroy Thornhill ve Keith Flint’den oluşan grup, konsere biraz tutuk başladı. Türk izleyicisini tanımakla geçen bir-iki parça sonunda grup da açıldı. Ancak “Poison” şarkısı grup-seyirci arasında köprülerin kurulduğu parça oldu. 1994’de çıkardıkları “Music For The Jilted Generation” albümündeki bu parçayı Türk seyircisinin hep bir ağızdan söylemesi, grup elemanlarını oldukça şaşırttı. Şarkının bazı yerlerinde vokali seyirciye bırakan Palmer ve grubun asi çocuğu Keith Flint, seyircinin performansı doğrultusunda konsere iyiden iyiye ısınmaya başladılar. Ancak yine de ilginç saçları ve “piercing”leriyle bazılarının korkulu rüyası olan Keith Flint, Avrupa konserlerine nazaran biraz donuktu. Flint, seyirciyle beklenenden daha az “uğraştı”.
Konser “Smack My Bitch Up”la başladı, “Poison”, “Voodoo People”, “Breathe”, “Serial Thrilla”, “Funky Shit”… Sıra ilginç video-klibiyle bilinen “Fire Starter” şarkısına geldiğinde konser boyunca yerlerinde oturan son bir kaç kişi dahi ayaklandı.
Ve kıyafetler… Konsere gelen herkesin dilinde zenci vokalist Keith Palmer’ın kıyafeti vardı. Siyah bir etek, uzun botlar giyen Palmer’ın dans ederken havayı tekmelemesi sırasında müstehçen görüntüler ortaya çıktı. Çılgın şarkıcı son iki parçayı da üzerine giydiği kan kırmızısı peluşuyla tamamladı. Asi çocuk Flint’in yıldızlaşmasının beklenildiği konsere beklenenin aksine zenci vokalist Palmer ve grubun beyni Liam Howlett daha hakim oldu. Bermuda ve tişörtle dans eden Howlett ile Flint arasındaki “dans kapışması” seyircinin belki de dans etmediği tek dakika oldu.
Dans eden küçük kızlar
Ancak bu konserde unutulmayacak en güzel görüntü, hemen yanımızda yaşlarının 11 ve 12 olduğunu söyleyen iki küçük kızın dans etmesiydi. Sallanmayan, gerçekten rave dansı yapan bu iki kızın “Prodigy” diye bağırırken, koltuğunda oturan anneleri ile oluşturduğu görüntü tam fotoğraflıktı. Ancak grup, fotoğraf makinesi, kamera ve ses cihazlarının içeri alınmasını istememişti.
“Underground müzik piyasasının en pop grubu” olan Prodigy konser öncesi ne özel röportaj ne de basın toplantısı yaptı. Sonuç olarak Türkiye’ye salon ortamındaki ilk tekno rave konseri hayırlı olsun.

Poster:

Advert:

Ticket:

Keith’s pass:

Wristband:

Tourbook:

Photos from the show:

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Solve me Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.